Werelddoelen

 Verenigde Naties omarmt Werelddoelen

Op vrijdag 25 september 2015 zijn in New York de zeventien werelddoelen aangenomen door de lidstaten van de Verenigde Naties. 193 lidstaten waren vertegenwoordigd. Nederland was o.a. vertegenwoordigd door koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Bekijk hier de promofilm van de werelddoelen.

Wat zijn werelddoelen?

Van 2016 tot en met 2030 gaat de Verenigde Naties werken aan 17 doelen om de wereld een betere plek te maken. ‘Geen armoede’ en ‘goed onderwijs’ zijn twee van deze doelen. Tussen 2000 en 2015 werkte de VN aan de Milleniumdoelen. Deze zijn ook door de Nederlandse overheid en ook door Livingstone ondersteund.

Zijn werelddoelen nodig?

Op dit moment nog steeds één miljard mensen van minder dan 1,25 dollar per dag en jaarlijks sterven er nog 300.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap of door complicaties rondom de geboorte. Er is in de wereld nog heel veel mis op het gebied van veiligheid, vrede, duurzaamheid en scholing. De werelddoelen zijn een soort ‘to-do’-list om aan deze grote probleem iets te doen.

Hoe doe je mee?

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe je precies kan meedoen. De werelddoelen zijn ook door onze regering ondertekend en wij gaan kijken hoe we de werkvakanties op de werelddoelen kunnen aansluiten. Je kunt meer lezen over werelddoelen op de website van Oneworld.

 

Geen armoede

“ While poverty persists, there is no true freedom.” zei Nelson Mandela ooit. Nummer 1 van de Werelddoelen wil er voor zorgen dat er in 2030 nergens op de wereld mensen in extreme armoede leven.

(tekst doelen: hetkanwel.nl)

Geen honger

“De test van onze vooruitgang is niet of we meer kunnen toevoegen aan de rijkdom van mensen die al veel hebben, maar of we voldoende kunnen geven aan diegenen die te weinig hebben.” sprak Franklin D. Roosevelt ooit uit. Nummer 2 van de Werelddoelen heeft als doel dat in 2030 niemand op de wereld meer honger heeft.


Goede gezondheid en welzijn

“The essence of global health equity is the idea that something so precious as health might be viewed as a right.” aldus Paul Farmer. Het derde werelddoel is dat iedereen straks toegang heeft tot gezondheidszorg en dat iedereen goed geïnformeerd is.


Goed onderwijs

“In sommige delen van de wereld gaan studenten elke dag naar school. Het is hun normale leven. Maar in andere delen van de wereld verhongeren we voor educatie. Het is een kostbaar geschenk. Het is als een diamant.” zegt Malala Yousafzai. Het vierde werelddoel is dat iedereen op de wereld in 2030 toegang heeft tot goed onderwijs.


Bekijk hier de oproep van Malala Yousafzai uit Pakistan.

Livingstone houdt je dit najaar op de hoogte van hoe het gaat met de werelddoelen, van wat Livingstone daarmee gaat doen en van wat jij kunt doen.