Dit ga je doen

Op Lesbos is een groot aantal vluchtelingen uit het Midden Oosten en Afrika. Zij verblijven al maanden op Lesbos in een vluchtelingenkamp. Ze wachten totdat hun asielaanvraag is behandeld. Het wachten duurt lang en hun situatie is schrijnend.

Je werkt in een vluchtelingenkamp, samen met vrijwilligers uit de hele wereld. In dit vluchtelingenkamp verblijven mannen, vrouwen en kinderen. De vrouwen en kinderen verblijven in een afgesloten gedeelte van het kamp. Tijdens het werk ontmoet je vluchtelingen en ga je met hen in gesprek. Je hoort hun indrukwekkende verhaal. 

Ook ontmoet je de lokale mensen van het eiland Lesbos. Zij vertellen je hun ervaringen met de vluchtelingencrisis. Hun verhaal zal je bijblijven.

Je werkt mee met de organisatie Euro Relief. Je helpt mee in een vluchtelingenkamp met alle voorkomende werkzaamheden: kleding uitdelen, huisvesting, informatie geven op het informatiepunt, hand- en spandiensten etc. Je wordt ingedeeld in de roosters van Euro Relief.

Hier verblijf je

Je verblijft in Studios Aella, in Panagiouda, ruim 5 km vanaf de hoofdstad Mytilini. Een eenvoudige ingerichte kamer die je deelt met 2 of 3 andere deelnemers. Je kamer is ongeveer 30 m3 en is voorzien van een keuken en sanitair. Je koopt en kookt je eigen eten. Er is een wasmachine aanwezig.

Zo maak je de wereld mooier

Door er te zijn, door je in te zetten en door je interesse in en liefde voor de vluchtelingen die je ontmoet maak je voor hen heel even de wereld een stukje mooier.  De menselijkheid en betrokkenheid die ze van jou ervaren is belangrijk.

LET OP: de aankomst en het vertrek van vluchtelingen op Lesbos is onvoorspelbaar. Het aantal vluchtelingen en hun situatie verandert steeds. Het programma wordt daarom continue aangepast op de actuele situatie. Wees daarop voorbereid.

 

Stefanos

Dit is je partner

Wij zijn hier op Lesbos om de vluchtelingen te dienen. Dit doen we door er voor hen te zijn! We helpen zoveel als kan, geven hen liefde en aandacht en bieden een luisterend oor. De situatie in het vluchtelingenkamp is schrijnend en het zou goed kunnen zijn dat dit je schokt. Zoveel mensen, zoveel nood, zoveel onrecht. Jouw komst is ontzettend waardevol, houd dat voor ogen, ook als het moeilijk is!

Dit is de droom

De vluchtelingen in de kampen zijn niet de enige die je zult ontmoeten. Je werkt samen met vrijwilligers uit de hele wereld en zult daarnaast de lokale bevolking ontmoeten. Veel inwoners op Lesbos hebben een groot hart voor de vluchtelingen en zetten zich met hart en ziel voor hen in. We kunnen niet genoeg benadrukken dat je de inwoners van Lesbos dient te respecteren en hen te helpen waar nodig is.

Dit is het project

We hebben gezien dat de manier van communiceren van invloed is op de vluchtelingen. Klaag niet en wees niet negatief! Wees positief, vriendelijk en geduldig. Je zult merken dat je dit zult terugkrijgen. Jouw houding en manier van communiceren is allesbepalend. Een zegenende houding zal tot zegen zijn!  

Kosten

Reis €540
Verblijf 300
Activiteiten 0
Reisleidersbijdrage* 40
Relaties projecten 155
Begeleiding teams 115
Publiciteit 65
Administratie 30
BTW 75
Totaal  €1320
   
   
 *Reisleiders krijgen de helft van de gebruikelijke korting. Zie reisleiders.  
   
Financiering:  
Zelf te betalen  €200
Crowd funden €1120
   
Opties:  
Reisverzekering € 30
Annuleringsverzekering € 83

 

LET OP: Door het project met crowd funding te financieren, wordt het makkelijker voor je om mee te doen. Je moet wel bereid zijn om bij vrienden, familie, kerk, school, - noem maar op - mensen te vragen je te sponsoren voor dit project.

Lees: de spelregels voor crowd funding.


 

Reisprogramma

Een indruk van het programma:

 • Hand en spandiensten in een vluchtelingenkamp
 • Ontmoeting/gesprek met vluchtelingen
 • Ontmoeting/gesprek met mensen van Lesbos

Er is nog geen keuze voor een vliegmaatschappij gemaakt. 

Excursie

Lesbos is een prachtig eiland. Je kunt één of meerdere van de volgende activiteiten ondernemen om het eiland beter te leren kennen:

 • Bezoek stadje Skala Sikaminas
 • Kust Skala Sikaminas – Molivos (aankomstpunt vluchtelingen)
 • Bezoek Byzantijnse burcht en stadje Molivos
 • Warm waterbronnen Eftalu
 • Ezeltocht

Voorbereiding

Met Livingstone ga je goed voorbereid op reis. Zo krijg je een (verplichte) deelnemerstraining en de reisleiders een reisleiderstraining. Kijk alvast op goed voorbereid op reis.

Do's en don'ts

Documenten Euro Relief lezen (worden aangeleverd door Livingstone)

Kleding

 • Aangepast aan de lokale gebruiken

Alcohol, roken

 • Niet op of nabij het project
 • Niet in de lokale community
 • Niet in het bijzijn van medewerkers van het project

Zelf regelen

Voor deze reis heb je nodig:

 • Een geldig paspoort of identiteitskaart, nog geldig bij terugkomst in Nederland
 • Reisverzekering incl. dekking van vrijwilligerswerk

Een visum heb je niet nodig.