Samen onderweg

vind je inspiratie | 3-jaar samenwerken | ambassadeursreizen
De Eshof zet zich voor 3 jaar in

3 jaar samenwerken

Jessica, 24 jaar woont in Nijkerkerveen. Samen met andere leden van de ZWOcommissie (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking) van de Protestantse kerk de Eshof in Hoevelaken ging ze twee maanden terug op verkenningsreis naar Mpigi - Oeganda.

De Eshof wil zich voor 3 jaar verbinden aan de Queen of Peace Highschool in Mpigi. De commissie had al veel verhalen gehoord over dit project, maar vond dat het hoognodig tijd werd om het project zelf te zien. Afgelopen zondag heeft Jessica aan de kerk uit eigen ervaring kunnen vertellen over de school. 

Het duurt even

Waarom de kerk een 3-jarenplan wil? Jessica vertelt: "Het duurt even voordat je je verbonden voelt met een project ergens in de wereld. Eigenlijk is een jaar heel kort om een project goed te leren en de verbinding te ervaren. Waarom niet in een eerste jaar die verbinding creeëren en in de twee daarop volgende jaren werken met mensen die het project persoonlijk kennen en een warm hart toedragen. Dan kun je echt bouwen, groei zien en plannen werkelijkheid maken.

Plus... Dit biedt ook de mogelijkheid tot meer reizen. In 2018 willen we met jongeren naar Mpigi afreizen en in 2019 met de volwassenen!

Veel energie

Iemand vroeg me om aan dit traject mee te doen. Super leuk! Ik ben zelf al een paar keer met reizen mee geweest. Dat heeft mij zoveel goeds gebracht. Degene die mij vroeg oganiseerde de reizen voor heen ook en heeft nu zelf een gezinnetje.

Waarom zou ik niet hetzelfde doen?! Daarbij komt dat ik zo veel energie krijg van dit traject. Het is mooi om nieuwe mensen te leren kennen in Mpigi. Eerlijk is eerlijk, bij het afscheid in Mpigi vloeiden er wel een paar tranen. Ik wil terug komen.. En terug komen!

Doelen

Voor ons 3-jaren plan hebben we doelstellingen opgesteld voor zowel het project in Oeganda als onszelf. Zo willen we de Queen of Peace Highschool helpen om de registratie van hun school te bereiken. Daarvoor zijn er wel een aantal gebouwen nodig, die we samen met hen willen bouwen, bijvoorbeeld een hal.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze kerkleden zich gaan verbinden met de personen van het project. Er achter komen wie die ander is, hoe hij/ zij leeft, denkt... Om er achter te komen dat wij eigenlijk allemaal hetzelfde zijn! Maar geboren op een andere plek, opgegroeid in een andere cultuur. Door o.a. de reizen gaat men hier achter komen. 

Bijzonder doel

Ook hebben we voor onszelf nog wel een doel gesteld. Wij vragen ons af wat nu `goed ontwikkelingswerk doen`is. Is dat plat geld sturen, is dat vooral met mensen in gesprek gaan, hoe kritisch mogen we zijn? Leuke interessante vragen die we na 3 jaar hopen iets beter te kunnen beantwoorden!" 

Benieuwd naar het project in Mpigi? Lees op onze website meer over de Queen op Peace Highschool. 

Nieuwsgierig geworden? Volg deze enthousiaste club op Facebook

Mee als reisleider

Jessica hoopt volgend jaar als reisleider mee te gaan met de jongerenreis vanuit Hoevelaken. "Vorig jaar ben ik als reisleider naar Moldavië geweest. Wat ik zo mooi vind is dat je gedurende een reis jongeren zo ziet groeien. Ik herinner me de beruchte dag 3 nog super goed; iedereen was kapot. Daarvoor had iedereen enorm zijn/ haar best gedaan. Daarna ga je elkaar helpen en trek je elkaar er door heen! je krijgt gesprkekn die je anders niet hebt, je ziet iedereen gewoon veranderen! Ik heb zoveel aan de reizen gehad, de jongeren ook. Hoe gaaf dat we nu een 3-jaren traject gaan hebben met een prachtig project in Oeganda!"

Op reis met Interserve

Ambassadeursreizen

Wat is er mooier dan je eigen sponsorkind of je ‘granny’ een keer ontmoeten of het project bezoeken waarvoor je al langer collecteert? Als het aan Livingstone ligt kan dat. Voor de EO-Metterdaad, EVA, Dorcas, Tear, World Vision, Interserve en Trans World Radio maakte Livingstone meer dan tien ambassadeursreizen. De reizen die voor alle betrokkenen bijzonder zijn geweest!

 

... voor een goed doel

Dit jaar staan er meerdere ambassadeursreizen op de planning. Er is net een Dorcas-reisgezelschap terug gekomen uit Moldavië die de eigen grannies heeft bezocht. In mei volgt er een reis met Driestar studenten naar projecten van ZOA. In de zomer gaan een groep jongeren van het Leger des Heils naar Lissabon (je kan nog mee!) en in oktober staat er een reis naar Nambië op de planning met 49 EVA-dames. 

Met je kerk of school ...

En .. Er is meer! steeds meer kerken en ook scholen willen onder eigen vlag een reis maken naar de eigen projecten of willen zich voor langere tijd verbinden aan een project. Voor de Hervormde gemeente Maranatha te Nieuw-Lekkerland mogen we een ambassaderusreis naar Malawi organiseren en hierboven zag je al het artikel van de Eshof waarin een kerk een driejarig traject met een project opgestart is.

een ambassadeursreis maken

Wil je als kerk meer betrokkenheid voelen bij het (eigen) missiewerk dan wil Livingstone graag van dienst zijn met advies voor een goede reisprogrammas, goede voorbereiding, voorlichting en verzorging van de reislogistiek. Livingstone heeft ook een uitstekende set waarborgen voor het geval dat je te maken krijgt met ziekte, ongeval of calamiteiten. Livingstone is er klaar voor, welkom!

Een overzicht van alle nu lopende ambassadeursreizen vind je hier.

Elsbeth stelt zich voor

 

Sinds een half jaar werkt Elsbeth als vrijwilliger bij Livingstone. In onze nieuwsbrief stelt ze zich voor:

"Mijn naam is Elsbeth Bosma. Ik ben 23 jaar oud en heb een enorme passie voor cultuur! Na een aantal jaar in de ziektewet te hebben gezeten was ik eind vorig jaar opzoek naar nieuwe uitdaging en ruimte om mijzelf te ontwikkelen. Ik had al verschillende vrijwilligersbaantjes gehad maar het lukte maar niet om te groeien en om vastigheid te krijgen. Na een half jaar te hebben gewerkt op kantoor bij Livingstone kan ik zeggen dat dit mij enorm gevormd heeft.

 

Mijn passie voor cultuur, creativiteit en geloof kan ik kwijt in de dagelijkse situaties op het werk.  Hoewel ik er niet altijd bij stil sta ben ik blij dat we de vrijheid hebben om vanuit deze kenmerken te werken. Nu ik in Augustus een reis naar Lissabon mag gaan maken, hoop ik een voor mij nog niet ontdekte kant van de organisatie te gaan zien. Ik ben benieuwd naar de ontmoeting met elkaar, de kinderen, de ouderen en God en ga er vanuit dat ik - weer - als veranderd mens terug mag komen...

Dit alles, maakt de reis van mijn leven!"

Waar het om gaat in het leven

Het Leger op reis

Deze zomer gaat het Leger des Heils op reis. Met een groep jongeren vertrekt men naar Lissabon. Kapitein Jason Burns en Kapitein Luis Viriato nemen de groep mee en laten de deelnemers zien hoe de werkelijkheid van alledag er voor veel mensen in Portugal uitziet. Tijdens deze reis komen de deelnemers door allerlei activiteiten en ontmoetingen in aanraking met kinderen, jongeren en ouderen en leren het werk en de missie van het Leger des Heils van dichtbij kennen.
Meer info over deze reis vind je hier

Laurens gaat mee

Laurens Holster (18) is aanwezig bij de voorbereidingsavond voor de ambassadeurs reis van het Leger des Heils naar Lissabon. Samen met een aantal bekenden van het Leger zit hij aan de eettafel te praten. Tijdens het eten kletst hij gezellig mee, hij is erg enthousiast en komt over als een spontane jongen. Later op de avond blijkt dat hij diepe beweegredenen heeft om mee te gaan naar Lissabon. Lees het verhaal van Laurens hier

Goed voorbereid

De voorbereidingsavond? Die is Laurens goed bevallen. "Het liefst wil ik nu mijn spullen pakken en naar Lissabon vertrekken!’’ Het valt hem op dat ondanks dat hij verschillende mensen niet kent het erg gezellig is. Er is gelijk een klik en mensen zitten op 1 lijn. Hij heeft veel zin om te gaan en is erg benieuwd naar het samenwerken met de lokale jeugd van het Leger. Hij hoopt goed contact te hebben met de jongeren daar en wil graag contact onderhouden als hij weer thuis is. Het moet geen normale vakantie zijn, maar een reis met ontmoeting, gesprek en bouw!

A vida não é sobre a espera para da tempestade está desaparecido, é sobre aprender a dançar na tempestade.

Het leven gaat niet over wachten tot de storm verdwenen is, maar over te leren dansen in de storm.

Hessel was in Moldaviƫ

Hessel vertelt

Droicha (in het noorden van Moldavië). Het is vrijdag 31 maart, half 5 in de ochtend. Ik kan de slaap niet vatten. Al een tijdje lig ik, vanaf een uitgeklapte bedbank, naar het plafon te staren. Gedachten schieten door mijn hoofd, emoties buitelen over elkaar heen. 

In de afgelopen week heb ik ruim 2000 km door Moldavië gereden. Ik ontmoette inspirerende mensen, bezocht bijzondere projecten en werd opnieuw geconfronteerd met schrijnende armoede. 

Geraakt

Ik probeer mijn emoties ruimte te geven, mijn gedachten te ordenen. Wat mij in de afgelopen week (opnieuw) geraakt heeft is de toewijding en passie die ik proefde bij pastors en kinderwerker. Met hart en ziel zetten zij zich in voor de lokale gemeenschap. Materieel gezien erg arm maar ontzettend rijk in God. Hun vaste geloof en getuigenis dat God voorzag en zal voorzien raakt mij.

Armoede

De armoede in Moldavië is schrijnend. Door gebrek aan werk en uitzichtloosheid zoeken velen (ook kinderen!) de toevlucht in drank en drugs. Tienduizenden kinderen groeien hierdoor op in een gebroken en liefdeloze omgeving. Dit doet pijn en brengt mij in beweging. 

10 jaar samen

Al meer dan 10 jaar werken we als Livingstone samen met Youth for Christ Moldavië. Youth for Christ Moldavië helpt de lokale kerk in het opzetten van een Day Care Centre. Dit is een naschoolse opvang waar kinderen huiswerkbegeleiding krijgen, verhalen uit de Bijbel horen, kunnen spelen in een veilige en liefdevolle omgeving en waar ze een warme maaltijd krijgen. 

 

Day care centra

In de afgelopen week heb ik verschillende Day Care Centra bezocht. Vaak was het niet meer dan een kale, onverwarmde ruimte met een paar tafels en stoelen. Meer ruimte en betere voorzieningen zijn hard nodig, zodat er meer kinderen in de zomer én winter naar het Day Care Centre kunnen komen. 

En jij?

Door mee te gaan naar Moldavië kan jij meewerken aan de groei van het kinderwerk in Moldavië. In de zomer van 2017 en 2018 gaan we weer verschillende Day Care Centra verbouwen en renoveren. Ga mee, bemoedig de lokale kinderwerkers door mee te werken én maak verschil in het leven van kinderen!!! 

 

Of kies nog één van de andere inspirerende plekken deze zomer.  Er zijn mensen die je echt heel graag willen ontmoeten, die je bijzonder gastvij zullen onvangen, graag met je willen delen, aanpakken en die graag van je willen leren. Ga nog mee in 2017 of ga mee in 2018!

Reis Reisdata Leeftijd Prijs Boek nu
Oeganda-Kiwangala Leerkracht 1 jan 17 - 31 dec 17 18+ 495 Boek nu
Oeganda Kiwangala 11 jul 17 - 29 jul 17 16+ 1690 Boek nu
Italie Rome 22 jul 17 - 1 aug 17 15+ 990 Boek nu
Moldavie Badragii Vechi 22 jul 17 - 5 aug 17 15+ 1195 Boek nu
Oeganda Mukono 31 jul 17 - 18 aug 17 16+ 2150 Boek nu
Jordanie Amman 1 aug 17 - 15 aug 17 18+ 1635 Boek nu
Tanzania Msongola 4 aug 17 - 20 aug 17 16+ 2260 Boek nu
Griekenland Lesbos 8 aug 17 - 22 aug 17 18+ 1265 Boek nu
Portugal Lissabon 10 aug 17 - 19 aug 17 16+ 990 Boek nu
Oeganda Mukono + 13 sep 17 - 27 sep 17 23+ 1935 Boek nu
Jordanie Amman 11 okt 17 - 21 okt 17 18+ 1205 Boek nu
Griekenland Lesbos 23 dec 17 - 6 jan 18 18+ 1240 Boek nu
Oeganda Bukulula 28 apr 18 - 12 mei 18 21+ 1935 Boek nu
Moldavie Zabriceni 13 jul 18 - 26 jul 18 15+ 1190 Boek nu
Oeganda Bukulula 16 jul 18 - 2 aug 18 25+ 2005 Boek nu
Italie Rome 18 jul 18 - 1 aug 18 17+ 915 Boek nu
Gambia Faraba 21 jul 18 - 7 aug 18 16+ 2040 Boek nu
Jordanie Amman 1 aug 18 - 18 aug 18 18+ 1505 Boek nu
Griekenland Lesbos 1 aug 18 - 15 aug 18 18+ 1240 Boek nu
Oeganda Mukono 2 aug 18 - 18 aug 18 16+ 2045 Boek nu
Oeganda Mukono + 15 sep 18 - 29 sep 18 25+ 1905 Boek nu
Wij zijn blij met al onze vrijwilligers

Judith van Nimwegen (20)

We zijn enorm blij met al onze vrijwilligers! In deze nieuwsbrief stelt Judith zich ook voor.

"Mijn naam is Judith van Nimwegen en sinds maart ben ik vrijwilliger bij Stichting Livingstone. Ik vind het erg leuk en leer steeds meer over alles wat er bij een reisorganisatie komt kijken. Dit terwijl ik Livingstone eigenlijk per toeval online tegenkwam. Super dat ik bij Livingstone kan werken en een plek heb gekregen! En... Wie weet komt de kans een keer voorbij om mee te gaan naar een van de projecten.

Luchtvaart en toerisme

Op dit moment studeer ik Tourism op de universiteit van Wageningen, hopelijk rond ik dat deze zomer af. Daarna wil ik graag nog een Master doen die te maken heeft met luchtvaart. Allebei makkelijk te linken met een reisorganisatie dus!
Jullie komen vast nog meer over mij te weten, bedankt in ieder geval voor deze mooie kans."

Ook nieuwsgierig naar vrijwilligerwerk bij Livingstone?
Neem dan contact met ons op