Het verhaal van 2009

Frank Googlde zijn life changing decision
Franks eerste reis naar Moldaviƫ

A life changing decision

nam ik in 2009. Ik wilde op werkvakantie. Via Google kwam ik bij Livingstone terecht. Ik heb letterlijk met mijn ogen dicht een reis gekozen. Tien dagen naar een zomerkamp voor kansarme kinderen in Dubasari Veche in Moldavië. Samen met de lokale organisatie Mission Without Borders. 

Een heel andere wereld

stapten we binnen. Tijd om te acclimatiseren was er nauwelijks. Na een welkom door de lokale directeur reden we meteen verder naar het zomerkamp. Na een nacht rust kwamen de volgende ochtend de kinderen aan. Heel veel kinderen. Sommigen met een tasje met kleding. Anderen met niets. Zij moesten het doen met de kleding die ze aan hadden.

Tien dagen zonder zorgen

Tien dagen kamp. Tien dagen zonder zorgen. Veel sport, spel, toneel en Bijbellessen. Het team van Mission Without Borders was ongelofelijk open en zorgzaam. Prachtig om te zien dat de kinderen zich veilig voelden en even echt konden genieten.

Werd vervolgd

Niet alleen de mensen, maar ook het land raakte me. Enorm. Ik besloot het jaar erop als reisleider naar hetzelfde project te gaan. Opnieuw mocht ik ervaren hoe het is om kinderen weer even de wereld van alle dag te doen vergeten, ze iets positiefs en Gods mooie boodschap van liefde mee te geven. 

En verder

Toen Livingstone en Mission Without Borders hun samenwerking op dit project beëindigden, ben ik met goedkeuring van Livingstone verder gegaan met het ondersteunen van Mission Without Borders. Tot op de dag van vandaag.

Hope and Future

Na een paar jaar stopte de lokale directeur Ion Groza bij Mission Without Borders. Hij begon een eigen organisatie. Samen met andere – eerdere - Livingstone-reizigers ging ik weer terug naar Moldavië. Samen richten we ‘Hope and Future’ op. Wij zetten ons in voor de Crihana Veche Babtist Community.

10 jaar later

Vele bezoeken en daarmee vele jaren later ging ik in 2019 wederom naar Moldavië, naar de gemeenschap waar ik zonder die ene Google-actie van 2009 en de kansen die Livingstone bood, nooit weet van had gehad. Ook terug naar mijn sponsorkindje (zie foto linksboven), waar ik al 10 jaar contact mee heb.

Ondergedompeld

Als ik niet op reis was geweest, had ik nooit Ion Groza, de voormalig directeur van Mission Without Borders ontmoet hebben. Hoe bijzonder om nu juist door hem, tien jaar later, te midden van zijn gemeente, ondergedompeld en gedoopt te worden. Toch echt nog mission without borders…

Je leven wordt pas van betekenis als je besluit om niet langer voor jezelf te leven.

(Jan Pool)